Personalitatea zilei... Antonio Vivaldi

Written by RBA Records. Posted in Blog

Ma gandeam sa va spun cate ceva despre cel pe care l-am sarbatorit pe 4 martie - Antonio Vivaldi. Tuturor ne place muzica de club, muzica rock, dance etc, dar ar fi o mare pierdere zic eu sa nu stim asa, pentru cultura noastra generala cateva informatii despre Vivaldi, despre cel care ne-a rasfatat urechile cel putin o data cu sunetele poate celei mai celebre partituri ale lui, Anotimpurile. S-a nascut la Venetia in 1678 si este reprezentantul barocului venetian.

Vivaldi a fost profesor de vioara, compozitor, inzestrat cu un auz exceptional, un virtuoz curajos care improviza cu placere si dirijor celebru, a fost printre primii din istorie. A fost considerat un artist aflat în afara normelor, extravagant de buna voie, chiar scandalos.

Ca si contemporanul sau, Johan Sebastian Bach, Vivaldi trebuia sa scrie lunar cate doua lucrari noi, in afara celor compuse curent pentru nevoile didactice. Asa se explica numarul imens de lucrari compuse de Vivaldi: peste 550 de concerte grosso si instrumentale (cunoscute) care au fost raspandite prin manuscrise sau prin tiparire, devenind modele pentru toti compozitorii epocii.

Vivaldi a creat si un numar insemnat de sonate pentru diferite instrumente de coarde sau de suflat, simfonii, oratorii, opere. Aceasta consacrare in toate genurile i-a oferit compozitorului Antonio Vivaldi o glorie internationala incontestabila, fara precedent in istoria muzicii.

Cam atat despre Vivaldi, ar mai multe altele de spus dar poate cu alta ocazie sau daca v-am facut curiosi, puteti cauta una din multele biografii scrise despre compozitorul Anotimpurilor.