Personalitatea zilei... Dinu Lipatti

Written by RBA Records. Posted in Blog

Dinu Lipatti s-a nascut la data de 19 martie 1917 in Bucuresti si a murit pe 2 decembrie 1950 la Geneva. A fost un celebru pianist, compozitor si pedagog roman. A fost ales postum membru al Academiei Romane.

Nas la botez i-a fost la fel de celebrul George Enescu. I s-au recunoscut si cultivat din frageda copilarie înclinatiile muzicale fiind acceptat ca elev de exigenta profesoara de pian Florica Musicescu. In 1934 este admis la Conservatorul din Bucuresti iar in anul 1936 îsi începe cariera de pianist concertist în diverse orase europene.

Dupa o ameliorare aparenta, starea de sanatate a lui Dinu Lipatti continua sa se inrautateasca. La 16 septembrie 1950, desi slabit fizic, are loc ultimul sau concert public in Franta.

Doua luni si jumatate mai tarziu, la 2 decembrie 1950 Dinu Lipatti se stinge din viata în vârsta de numai 33 de ani, cu partitura Quartetului in Fa minor de Ludwig van Beethoven în mâna. Ultimile sale cuvinte au fost: "Nu-i de ajuns sa fii mare compozitor ca sa scrii muzica asta, trebuie sa fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu".

Casa memoriala Dinu Lipatti se afla în comuna Leordeni, judetul Arges. Sunt expuse obiecte care ilustreaza viata si activitatea marelui pianist si compozitor roman. Printre exponate se afla un pian Bechstein si un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Inchei scurta biografie a lui Dinu Lipatti spunandu-ti ca era foarte exigent cu sine insusi si dadea dovada de o profunda modestie. Dupa cum spunea pianista Clara Haskil: "Dinu Lipatti da impresia ca se jeneaza cu propriul sau geniu".